Stor stigning i antallet af vare- og lastbiler samt vedvarende stigning i antallet af registrerede personbiler

Ved årsskiftet den 1. januar 2018 var der 4.580 registrerede personbiler i Grønland. Det svarer til en stigning på 1,6 pct. eller 73 personbiler i forhold til året før. Bestanden af vare- og lastbiler udgjorde 1.519 registrerede køretøjer pr. 1. januar 2018. Dermed steg antallet af vare- og lastbiler med 11,9 pct. i forhold til året før, jf. figur 1.

 

Figur 1. Bestand af person-, vare- og lastbiler pr. 1. januar

Kilde: Skattestyrelsens motorregister valideret af Grønlands Statistik

Statistikbank: bank.stat.gl/ENDMO1HI

 

Pr. 1. januar 2018 var der i alt 9.463 køretøjer registreret med nummerplade. Heraf var 9.189 motoriserede, mens 274 var påhængsvogne, sættervogne o. lign.

 

Opgørelserne i denne publikation er udarbejdet på baggrund af Skattestyrelsens motorregister. Registret indeholder alle registreringspligtige motorkøretøjer og påhængsvogne omfattet af lov om motorafgift. Det betyder, at registret både indeholder registrerede motorkøretøjer for hvilke, der betales halvårlig motorafgift samt registrerede motorkøretøjer fritaget for motorafgift. Fælles for alle motorkøretøjer i registret er, at de har en nummerplade. Fra og med 2013 omfatter registret også snescootere, traktorer, entreprenørmaskiner, påhængsvogn, sættervogne mm.

 

Foruden de registreringspligtige motorkøretøjer i motorregistret findes der i Grønland en række motorkøretøjer, for hvilke der ikke er registreringspligt. Til denne gruppe hører dog udelukkende køretøjer, som anvendes på afspærrede eller øde områder, hvortil offentlig adgang er hindret. 

 

Antallet af personbiler har været støt stigende hen over årene, jf. figur 1. Pr. 1. januar 2018 var der 4.580 personbiler, heraf 2.905 private personbiler og 1.675 erhvervsregistrerede personbiler. Antallet af øvrige motorkøretøjer, privatejede såvel som erhvervsregistrerede, er steget markant siden den pålagte nummerpladeregistrering i 2013. I figur 2 omfatter øvrige motorkøretøjer alle motoriserede motorkøretøjer på nær personbiler. Påhængsvogne er ikke inkluderet i figuren.

 

Figur 2. Motorkøretøjer registreret af private og erhvervsvirksomheder pr. 1. januar

Anm.: Påhængsvogne indgår ikke i figuren. Øvrige private motorkøretøjer omfatter bl.a.. snescootere, hvor antallet af registreringer er steget markant siden 2014 som følge af de den pålagte nummerpladeregistrering i 2013.

Kilde: Skattestyrelsens motorregister valideret af Grønlands Statistik.

Statistikbank: bank.stat.gl/ENDMO1HI

 

Ifølge politiets årlige statistik blev der nyregistreret 2.624 motorkøretøjer i 2017, jf. figur 3. Det svarer til en stigning på 5,9 pct. i forhold til 2016 samt mere end ti gange antal nyregistreringer i 2012, hvor der blev nyregistreret 262 motorkøretøjer. Den voldsomme stigning i forhold til 2012 skyldes, at alle hidtil uregistrerede entreprenørmaskiner, påhængsvogne, sættervogne, traktorer m.m. blev pålagt nummerpladeregistrering i 2013. Det store antal nyregistreringer i 2002 samt 2013-2017 er bekræftet af Grønlands Politi.

 

Grønlands Politi offentliggør antal nyregistrerede køretøjer pr. kalenderår i deres årsstatistik. Grønlands Statistik har valgt at anvende Grønlands Politis data for nyregistreringer, idet Skattestyrelsen ikke anvender samme definition for nyregistrering af et køretøj i deres motorregister som Grønlands Politi.

 

Nyregistrering af et køretøj knytter sig til køretøjets første registrering som et nyt køretøj, og omfatter ikke eventuelle efterfølgende omregistreringer.

 

Figur 3. Nyregistrerede motorkøjer

Kilde: Grønlands Politi – Årsstatistik

Anm. Det høje antal nyregistreringer i 2002 samt 2013-2017 er bekræftet af Grønlands Politi.

Statistikbank: bank.stat.gl/ENDMO4NY

 

Denne publikation over registrerede køretøjer bliver den sidste udgivelse vedr. motorkøretøjer. Grønlands Statistik har baseret det statistiske dataarbejde på Skattestyrelsens motorregister, hvilket bl.a. har gjort det muligt at udarbejde statistikken over registrerede motorkøretøjer på distrikter og brancher. Som følge af uoverensstemmelser mellem Skattestyrelsens motorregister og Grønlands Politis motorregister, har Grønlands Statistik imidlertid besluttet fremover at gengive Grønlands Politis opgørelser fra politiets årsstatistik direkte i Grønlands Statistikbank uden ledsagelse af en skriftlig publikation.